• 07:30 - 18:00 Pazartesi - Cuma
  • 0546 118 18 78
  • Yenikent Mahallesi 9121. Sokak Marka Kent Sitesi Kızıltepe

İki Yaş Altı İçin Oyun Sanatı

Yetişkinler olarak aptal olmayı ve oynamayı unutuyoruz ama oyunun bir çocuğun gelişiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu biliyoruz. Bir çocuğun dünyadan, çevresinden ve deneyimlerinden nasıl öğrendiğidir. Oyunun aptallığı ve eğlencesi sayesinde bir çocuk dili, problem çözme becerilerini, nesneleri hareket ettirme ve manipüle etme becerisini ve yaratıcı düşünmeyi geliştirir.

Başkalarıyla oynarken, bir çocuk başkalarıyla nasıl etkileşim kuracağını ve başkalarından nasıl öğreneceğini öğrenir. Oyun yoluyla, bir çocuk çevrelerindeki dünyayla ilgili kelimeleri ve fikirleri öğrenir (örneğin, bir blok küçük bir bardağa sığamayacak kadar büyük olduğunda). Çocuk bu kelimeleri ve fikirleri anladığında, onları söylemeye hazır olabilir. Oyun oynamak, çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirmenizi sağlarken aynı zamanda onun iletişim becerilerini geliştirmesine de yardımcı olur. Oyun oynamak aynı zamanda bir çocuğun duyusal girdilere (örneğin sallanma, farklı dokuları hissetme) karşı tolerans ve farkındalık geliştirmesini sağlar.

2 yaşından küçük çocuklar çevrelerini keşfetmeye ve günlük aktiviteleri taklit etmeye başlar. Oyuncaklarla veya kendileriyle ilgili basit hayali oyunlar oynayabilirler (örneğin, bir oyuncak bebeği veya kendilerini beslemek). Çocuklar bir nesneyi diğerinin içine koyma, neden-sonuç oyuncakları (açılır oyuncaklar gibi onlara bir şey yaptığınızda bir şey yapan oyuncaklar) ile oynama ve yardıma ihtiyaç duyduklarında yardım için bir yetişkine bir oyuncak verme eğilimindedir.

2 yaşından küçükler için basit oyun fikirleri şunları içerebilir:

Guk-Ce oyunları

Guk-ce oyunları mobilyaların, perdelerin veya başka bir kişinin arkasından, masanın altından, havlu/eşarp altından veya giyinirken oynanabilir. Oyun sırasında heyecanlı bir sesle sorular sorun ve yorum yapın (örneğin ’Neredesiniz?’, ’İşte buradasınız!’).


Parmak kuklalar

Parmaklarınıza yüzler çizin veya parmak kuklaları yapın ve onları yüzünüze yaklaştırın ve sonra gizleyin. Kuklaların neye benzediği (örn. ’Bu mutlu/üzgün’, ’Gözleri büyük/küçük)’, ne yaptıkları (örn. ’Nereye gitti?’, ’İşte burada!’) ve sesler çıkarmak (örneğin ’Boo!’)


Blok gönderme

Aktiviteyi sırayla oynayın ve sıranın kimde olduğu hakkında yorum yapın (örn. ’Sıra bende’, ’Sıra sizde’). Ayrıca, kaldırılan bloklar veya öğelerle (örn. ’Düşmek’, ’İçeride’’) veya blokları inşa ederken (örn. ’Yukarı’, ’aşağı’) ne yaptığınız hakkında konuşun. Öğeleri gönderirken (örn. ’plop’, ’swoosh’) veya yaptığınız blok kulesi düştüğünde (örn. ’Uh-oh’) eşyalar için ses çıkarın.


Şarkılar ve Tekerlemeler Söylemek

Bazı örnekler ’Twinkle Twinkle’, ’Incey Wincey Spider’, ’Pat-a-kek’, ’Bahçede yuvarlak ve yuvarlak’, ’Teknede kürek çekme’ ve ’Open Shut Them’. Şarkıyı/kafiyeyi söylerken jestleri/hareketleri kullanın (örneğin ’Twinkle Twinkle’ için parmaklarınızla bir yıldız şekli yapmak, ’Row-the-boat’ için çocuğunuzun ellerini tutup kendi elinizle ileri geri hareket ettirmek).


Hayvanlar

Resimli kitaplara bakarken, bulmaca çözerken, çiftlik oyuncakları ile oynarken ve "Old McDonald have a farm" (örneğin, "moo", "baa", "oink oink", "miyav", "gibi şarkılar söylerken hayvan sesleri çıkarılabilir. hav’, ’vak’). Ayrıca oyundaki hayvanların adlarını da belirtin (örneğin, "inek" "möö" der). Bazen oyuncak hayvanları saklamak ve çocuğunuzu onları aramaya teşvik etmek isteyebilirsiniz. Hayvanı bulduklarında hayvan sesi çıkartabilirsiniz.


Top oyunları

Çocuğunuzun gözüyle takip etmesi için topu soldan sağa yavaşça geçirebilir, arkanızda veya başınızın arkasında kaybolmasını sağlayabilir ve fırlat/yuvarla/yakala oyunları oynayabilirsiniz. Topu çocuğunuzla sırayla kullanın. Sıranın kimde olduğu (örn. ’Sıra bende’, ’Sıra sizde’) ve sizin veya çocuğunuzun topla ne yaptığı (örn. ’Yukarı ve aşağı!’, ’Zıpla, zıpla, zıpla!’) hakkında yorum yapın.


Kabarcıklar

Baloncukları üflemeden önce çocuğunuzun size baktığından emin olun. Baloncukları üflemeden önce “Hazır..Ayarla..Git” deyin. Bir sonraki dönüşte, çocuğunuzun sırayı bitirip bitiremeyeceğini görmek için kelimeler arasında duraklayın (örn. “Hazır…Ayar….?”). Baloncuklar havada süzülürken, ne yaptığınız (örn. ’Pop’) veya gördükleriniz (örn. ’Büyük/küçük balon’, ’Hepsi gitti’) hakkında yorum yapın.


Oyuncak bebek ve oyuncak oyun

Başlangıçta çocuğunuz başkalarını taklit ederek (örneğin, anneye bir içki vermek, bir bardağa kaşık koymak) hayali oyunu öğrenecektir. Rol yapma oyunları geliştikçe, çocuğunuzu bir bebeği besliyormuş veya saçını taramış gibi yapmaya teşvik edin. Oyunlarında 2 veya 3 hareket yapmaya başlamalarını teşvik edin (örneğin, bebeği besleyin, bir battaniyeye sarın ve yatağına koyun). Ayrıca çocuğunuzu, ihtiyaç duyduğu bir nesne için benzer görünen nesneler kullanmaya teşvik edin (örneğin, bir battaniye yerine bir parça kağıt).


Duyusal oyun

Çocuğunuz için kum, pirinç, su ve farklı malzemeler gibi farklı dokularla etkileşime girmesine izin veren oyun etkinlikleri ayarlayın. Nesnelerin nasıl hissettirdiği ve göründüğü hakkında konuşun (örn. yumuşak, sert). Ayrıca çocuğunuzu hareket içeren duyusal oyunlara dahil edin (örneğin, havaya kaldırılma, sallanma, karın üzerinde bir topun üzerinde yuvarlanma).


2 yaşından küçük çocuklar için mevcut olması önerilen oyun öğeleri:

Oyuncak arabalar, oyuncak bebekler, oyuncak ayılar, yumuşak oyuncaklar, çiftlik hayvanları, kaşık, fincan, sandalye ve yatak gibi gerçek nesneler, kamyonlu kum havuzu, kovalar, maçalar, bloklar, oyuncak veya gerçek mobilyalar, kutu, plastik kaplar, müzik aletleri, ıvır zıvır karton kutular, ayakkabı kutuları, plastik kaplar, karton tüpler, toplar, baloncuklar gibi öğeler.

Unutmayın..oyun, küçük çocuklar için öğrenmedir, bu nedenle ne kadar çok oynarsanız, dil, fiziksel beceriler, problem çözme ve sosyal etkileşimde o kadar ustalaşırlar.
WhatsApp